ALGEMENE VOORWAARDEN PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING
Versie januari 2023
1. Toepasselijkheid
Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op de tussen Cliënt en je natuurlijke ik gesloten overeenkomst (hierna: “Overeenkomst”) met betrekking tot psychosociale hulpverlening.
2. Inhoud psychosociale hulpverlening (begeleiding en ondersteuning)
1. je natuurlijke ik stelt in samenspraak met Cliënt een ondersteuningsplan (hierna: “Plan”) op waarin de psychosociale hulpverlening (begeleiding en ondersteuning) (hierna: “Hulpverlening“) die aan Cliënt wordt geboden nader is uitgewerkt.
2. je natuurlijke ik kan alleen een Plan opstellen indien Cliënt een indicatie of beschikking heeft voor de te bieden Hulpverlening. In de Overeenkomst staat beschreven voor welke Hulpverlening Cliënt een indicatie of beschikking heeft en welke Hulpverlening door je natuurlijke ik aan Cliënt wordt geboden. Het Plan beschrijft de Hulpverlening die valt binnen het kader van de indicatie of beschikking. Eventuele aanvullende diensten kunnen apart worden overeengekomen.
3. Bij particuliere Hulpverlening wordt er rechtstreeks een Overeenkomst tussen de Cliënt en je natuurlijke ik opgesteld. In de Overeenkomst staat beschreven welke Hulpverlening door je natuurlijke ik aan Cliënt wordt geboden. Het Plan beschrijft de Hulpverlening die past binnen de hulpvraag van de Cliënt. Eventuele aanvullende diensten kunnen apart worden overeengekomen.
4. In het Plan staat in ieder geval beschreven:
- wat de behoeften zijn van de Cliënt, vertaalt naar de hulpvraag;
- de doelen van de Hulpverlening;
- de inzet van je natuurlijke ik;
- of en hoe het eigen netwerk van de Cliënt bij de Hulpverlening zijn betrokken;
- hoe en wanneer de Hulpverlening wordt geëvalueerd.
5. Voorafgaand aan het opstellen van het plan wordt met Cliënt besproken wat zijn of haar wensen zijn ten aanzien van de Hulpverlening.
6. je natuurlijke ik en Cliënt treden met elkaar in overleg over een aanpassing van het Plan indien dat noodzakelijk is. Dat is in ieder geval, maar niet uitsluitend, zo wanneer:
- je natuurlijke ik geen of gedeeltelijk of geheel geen vergoeding meer ontvangt van de zorgverzekeraar/gemeente of anderszins voor de Hulpverlening als beschreven in het Plan, bijvoorbeeld omdat de indicatie of beschikking/particuliere Overeenkomst eindigt, wordt aangepast, wordt ingetrokken of anders geheel of gedeeltelijk wordt beëindigd;
- de hulpvraag zich zodanig ontwikkelt dat deze niet meer valt binnen de grenzen van de indicatie of beschikking/particuliere Overeenkomst en/of het Plan en/of de mogelijkheden aan Hulpverlening die je natuurlijke ik kan bieden.
3. Kwaliteit
1. je natuurlijke ik zorgt ervoor dat de Hulpverlening die wordt geboden kwalitatief goed is. Dat betekent dat deze:
- veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht wordt verstrekt;
- afgestemd is op de reële behoefte van Cliënt en op andere vormen van Hulpverlening die Cliënt ontvangt;
- verstrekt wordt in overeenstemming met de op je natuurlijke ik verantwoordelijkheid, voortvloeiend uit de professionele standaard;
- verstrekt wordt met respect voor en met inachtneming van de rechten van Cliënt.
2. je natuurlijke ik kan voor de Hulpverlening derden (o.a. onderaannemers, opdrachtnemers, zzp’ers etc.) inzetten. Indien je natuurlijke ik derden inzet, zorgt zij ervoor dat deze derden eveneens kwalitatief goede ondersteuning bieden.
3. Indien Cliënt ook hulp, ondersteuning of zorg ontvangt van een andere organisatie, streeft je natuurlijke ik naar een goede onderlinge afstemming met die andere aanbieder, mits Cliënt daarvoor toestemming heeft gegeven.
4. Klachten
1. Indien Cliënt een klacht heeft over de Hulpverlening, dan kan zij daarvoor bij je natuurlijke ik terecht. je natuurlijke ik zal zich inspannen in onderling overleg met Cliënt tot een oplossing te komen.
2. je natuurlijke ik informeert Cliënt daarnaast over haar klachtenregeling bij Solopartners, waarin staat beschreven hoe de klachtenafhandeling bij je natuurlijke ik is geregeld.
5. Informatie
1. je natuurlijke ik verstrekt aan Cliënt alle informatie die Cliënt redelijkerwijs nodig heeft in het kader van de Hulpverlening. De informatie wordt verstrekt op een manier die voor Cliënt begrijpelijk is.
2. Cliënt verstrekt je natuurlijke ik alle (schriftelijke) informatie die voor je natuurlijke ik belangrijk kan zijn voor het verlenen van de Hulpverlening. Cliënt zorgt ervoor dat die informatie volledig en juist is.
6. Dossier en Privacy
1. je natuurlijke ik houdt een dossier bij van de Hulpverlening aan Cliënt. Het dossier bestaat ten minste uit het Plan, de Overeenkomst en deze algemene voorwaarden.
2. Cliënt heeft recht op inzage in het dossier en krijgt daarvan indien gewenst een afschrift.
3. je natuurlijke ik gaat zorgvuldig om met de gegevens van Cliënt en neemt de privacywetgeving in acht, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Uitvoeringswet AVG.
4. je natuurlijke ik verstrekt geen informatie over de Hulpverlening van Cliënt aan derden, (zijnde personen niet direct bij de Hulpverlening betrokken) behalve wanneer Cliënt daar toestemming voor heeft gegeven en behalve gevallen waarin je natuurlijke ik daar op grond van wet- en regelgeving toe bevoegd of verplicht is.
7. Annuleren / No-show
1. Als de Cliënt geen gebruik wil of kan maken van de afgesproken Hulpverlening, laat Cliënt dit uiterlijk 24 uur voor de geplande start van de Hulpverlening aan je natuurlijke ik weten. Deze regel geldt voor zowel cliënten vanuit Zorg In Natura (WMO en Jeugdwet) als particuliere cliënten.
2. Indien de termijn die in het vorige lid wordt genoemd niet in acht wordt genomen dan behoudt je natuurlijke ik zich het recht voor om een no-show tarief in rekening te brengen aan de particuliere cliënt van het volledige bedrag (berekend op basis van het geldende uurtarief) dat je natuurlijke ik door de niet-tijdige annulering misloopt.
8. Vergoeding van de Hulpverlening
1. Cliënt is je natuurlijke ik vergoeding verschuldigd voor de geleverde Hulpverlening voor zover deze niet rechtstreeks door de zorgverzekeraar of gemeente of anderszins aan je natuurlijke ik wordt voldaan. Cliënt is gehouden tot de betaling aan je natuurlijke ik van alle kosten die je natuurlijke ik om welke reden dan ook niet van de zorgverzekering, gemeente c.q. een andere financier vergoed krijgt.
2. Het kan zijn dat Cliënt een eigen bijdrage verschuldigd is. Cliënt is zelf verantwoordelijk voor de betaling van de eigen bijdrage.
3. Als Cliënt naast de Hulpverlening die in het Plan is beschreven ook aanvullende diensten afneemt van je natuurlijke ik, dan komen deze aanvullende diensten voor rekening van Cliënt. Aanvullende diensten worden alleen geleverd indien Cliënt en je natuurlijke ik dat gezamenlijk hebben afgesproken.
9. Einde Overeenkomst
1. De Overeenkomst eindigt in geval van de hierna genoemde omstandigheden en op de hierna genoemde momenten:
a. Met wederzijds goedvinden.
b. Door middel van schriftelijke opzegging door de Cliënt met inachtneming van een opzegtermijn van één maand.
c. Bij het overlijden van Cliënt of de hulpverlener van je natuurlijke ik.
d. Wanneer de indicatie of beschikking tot het leveren van Hulpverlening geheel of gedeeltelijk verloopt, wordt ingetrokken of anderszins eindigt.
e. Wanneer de overeenkomst tussen je natuurlijke ik en de zorgverzekeraar, gemeente of anderszins eindigt.
f. Indien het doel geformuleerd in het Plan is bereikt.
g. Door middel van schriftelijke opzegging door je natuurlijke ik indien er sprake is van een gewichtige reden. Hier is in ieder geval maar niet uitsluitend sprake van in de volgende gevallen:
i. Cliënt komt essentiële plichten of regels niet na, ook niet na herhaaldelijk (schriftelijk) aandringen of waarschuwen door je natuurlijke ik.
ii. Door toedoen van Cliënt of naasten ontstaat een zodanig situatie dat voortzetting van zorgvuldige Hulpverlening van Cliënt ernstig wordt bemoeilijkt.
iii. Vanwege organisatorische of budgettaire redenen kan de zorgbehoefte van Cliënt niet langer op een verantwoorde manier worden gegarandeerd.
iv. Nakoming van de Overeenkomst kan in redelijkheid niet meer van je natuurlijke ik worden gevergd.
2. Indien je natuurlijke ik de Overeenkomst opzegt zal zij, indien Cliënt dit wenst en indien dit noodzakelijk is, behulpzaam zijn bij het vinden van een alternatieve aanbieder.